YÜZ YÜZE EĞİTİME DÖNÜŞ DÖNEMİNDE HARÇLIK YÖNETİMİ

Okulların açılmasına sayılı günler kala ebeveynlerin harçlık yönetimi konusunda çocuklarına rehberlik ederek sorumluluk kazandırmaları önemli bir görev haline geldi.

Finansal okuryazarlık eğitiminin temel bir yaşam becerisi olduğunu ve erken yaşta kazandırılmasının önemini vurgulayan Finansal Okuryazarlık Girişimcisi Özlem Denizmen, harçlık yönetimi ve çocuğun parayla olan ilişkisinin nasıl olması gerektiğinden bahsetti.

Çocuklara düzenli harçlık vermek, aile ortamında para yönetimini öğrenmelerini sağlıyor. Finansal kavramların erken yaşlarda anlaşıldığı çocukluk deneyimleri, yetişkinlik dönemi seçimlerine yön veriyor. Bu nedenle ailelerin, çocuklarına erken yaşta düzenli olarak harçlık vermesi, harcama planı yapması, tasarrufa özendirmesi, para kazanma fırsatları sağlaması ve aile değerlerini anlatmaları büyük önem taşıyor.

Finansal Okuryazarlık Girişimcisi ve Moneye Kurucusu Özlem Denizmen, çocukların finansal okuryazarlık eğitimi almalarının önemini şu sözlerle ifade ediyor: “Çocuklar sünger gibidir. Sizin parayla olan ilişkiniz, ona karşı tutum ve konuşmalarınız çocuğunuzun para karakterinin oluşumunda en önemli etkendir. Çocuğunuza harçlık verirken paranın bizi bir noktadan diğer noktaya götüren bir araç olduğunu anlatın.”

7-13 yaş arası çocuklara haftalık, 13 yaş sonrasında aylık olarak harçlık vermek gerekiyor

Çocuklara para yönetimini öğretebilmenin yolu, erken yaşta kendi parasını yönetme sorumluluğunu vermekten geçiyor. Bu noktada harçlık eğitiminin erken yaşta verilmesinin önemini vurgulayan Denizmen: 7-13 yaş arası çocuklara haftalık, 13 yaş sonrasında ise aylık olarak harçlık vermek gerekiyor. Harçlık miktarı parmak izi gibidir. Finansal durumunuza, ailenizin değerlerine, sosyal çevrenize bağlı olarak değişir. Gereğinden az ya da çok olması, arkadaşlarından az harçlık alması çocuğunuzu olumsuz etkileyebilir.”

3 Kumbara (Biriktir, Paylaş, Harca)

Finansal Okuryazarlık Girişimcisi Özlem Denizmen ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle yönetilen 3 Kumbara Finansal Okuryazarlık Eğitim Projesi ile 5 sene boyunca 81 ilde 524 bin 4’üncü sınıf öğrencisine ulaşılıp birçok prestijli ödül aldı. Programa katılan çocukların istek ve ihtiyaçlarını ayırt edebilmeyi öğrendiğinden söz eden Özlem Denizmen: “3 Kumbara eğitimi sonrasında yaptığımız

araştırmalar şunu gösterdi: Çocuklarda para yönetimi eğitiminin en etkili araçlarından biri harçlık. Çocuklar bu sayede temel yaşam becerisi, seçme yetisi, birikim alışkanlığı kazanıyor. Sorumluluk alarak belirli bir dönemi yönetmek onlara özgüven sağlıyor.”

Mobil uygulamalardan destek alın

Finansal okuryazarlık ve tasarruf konularıyla ilgili mobil uygulamalardan destek alınabileceğinin vurgusunu yapan Özlem Denizmen açıklamalarını şu ifadelerle tamamlıyor: “Geçtiğimiz Ağustos ayında hayata geçirdiğimiz tasarruf ve birikim uygulaması Moneye olarak, uygulama içerisinde yer verdiğimiz “Çocuğuna Parayı Öğret” özelliği ile çocuklara ebeveynleri yoluyla finansal okuryazarlık kavramlarını öğretip erken yaşta tasarruf bilincini kazanmalarını sağlıyoruz. Davranış değişikliği oluşturan ürünümüzün kullanıcıları arasında öğretmenler, girişimciler, öğrenciler, bankacılar, ev hanımları gibi farklı meslek grupları ve yaştan oluşan birçok kullanıcılarımız bulunuyor.”

Bir senede 70 bin kullanıcıya ulaşarak ebeveynlerin çocuklarına finansal okuryazarlık ve tasarruf eğitimini vermelerini sağlayan Moneye, 1 milyon kişilik bir aile olmayı hedefliyor.

Bir Cevap Yazın