YOUTUBE’UN AKIBETİ!

Popüler video sitesi Youtube miadını doldurdu mu? Bu soru son dönemde sıkça sorulmaya başlandı. Her ne kadar Youtube en fazla içeriğe ve kullanıcıya sahip bir platform gibi görünse de ivme eski ilgi yok gibi. Üstelik medya eleştirmenleri, içerik kalitesinin giderek televizyona döndüğü yönünde uyarılarda bulunuyor.  Peki popüler video sitesinin reytingi ne durumda?.. ya da Youtube’u neler bekliyor? Olasılıklar bu yazıda…

İletişim teknolojilerinin geliştirilmesi aşağı yukarı 20. yüzyılın başlarına denk geliyor. Telefon, radyo, TV, sinema derken hem bilgi kaynağı he de eğlence alışkanlıkları değiştirdi. Bilgisayar ve internetin keşfi sonrası kitle iletişimine, etkileşim de eklendi. Videolar özelinde istediğimiz zaman istediğimiz seçeneklere de ulaşır olduk. Serbest piyasa varsayımında olduğu gibi izlenme oranları içerik kalitesini belirler denildi. Ancak sonrasında çok uluslu yayıncıların isteği doğrultusunda geliştirilen algoritma müdahalesi ile Popüler video sitesi bir içerik çöplüğüne döndü.

Youtube’un altın çağı bitti mi?

Bir zamanlar bağımsız yayıncılar için cennet olan Youtube, artık Huxley distopyasından farksız. Üstelik TV’de yayınlanan ana akım programlardan kaçmak isteyen izleyiciler için Youtube beklentiyi karşılamaktan çok uzaklaştı. Algoritma ile manipüle edilen platform içerik üreticilerinin hevesini kırdı. Artık tuhaf, eğlenceli, kışkırtıcı, merak uyandıran videolar izlemek pek mümkün değil. Tüm bunlar yetmezmiş gibi Google’ın platformu satın almasının ardından dayatılan politik doğruculuk da cabası. Devlet otoritesinden kaçarken dijital platformların uyguladığı sansür de Youtube’un gözden düşmesine sebep gibi görünüyor. Ne var ki sosyal medya, doğurgan bir yapı. Dolayısıyla yeni mecralar yolda…

Sosyal medyada da para konuştu

Zamanında Myspace diye bir platform vardı hatırladınız mı? Facebook kullanıcılarını ele geçirmeden önce hayli popüler bir platformdu. Şimdilerde ise Youtube da benzer bir süreci yaşama ihtimali ile karşı karşıya. Talebe dayalı video dönemi globalde Hollywood’un, yerelde ise dizi sektörünün işgaline uğradı. Büyük medya şirketlerinin yeni döneme hızlı adaptasyonu orantısız bir rekabete yol açtı. Bağımsız ve organik içerikler yerini ana akıma terk etti ve izleyiciler, olarak yağmurdan kaçarken doluya tutuldu. Paranın gücü karşısında boyunlar kıldan ince.

Youtube’un geleceği

Talebe dayalı video izleme alışkanlığı iyiden iyiye yerleşti. Youtube ise TV’nin tekrarları için tüketilen bir mecraya dönüştü. TV’den kendini ayrıştırmak için Amazon Prime, Disney Plus, Exxen, Netflix vs. platformların ilerlediği gibi Youtube’a özel içeriklerin üretilmesini desteklemedi. Öte yandan filmlerin kaçak yüklendiği arşiv video sitesi olarak algılanıyor birçok kullanıcı tarafından. Şimdilerde Youtube müzik yayını, ve podcastler üzerinden farklı bir kitle yakalamaya çalışıyor. Bu platformun akıbeti belirsizliğini koruyor ancak eğer blok zinciri ya da Metaverse’ye benzer bir yenilik geliştirmez ise eski şöhretini yakalaması zor.      

Bir Cevap Yazın