KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANILIR?

Başta ülkemiz olmak üzere dünya genelinde kitap okuma oranları hızla düşmeye devam ediyor. Ellerimizdeki küçük ekranlar, her geçen gün büyüyen dijital izleme platformları ve hayatın hızı içerisinde bir kitaba odaklanmak maalesef çoğu kişi için zaman kaybı gibi görünüyor. En önemlisi de her şey internette varken kitap ne işimize yarar algısı oturmaya başlıyor.

Genel araştırmalar ve başarılı insanlara baktığımızda da ortak özellik kitap okunması. Teknoloji devlerinden sanat duayenlerine pek çok başarılı ve ilham veren ismin hayatının bir yerinde düzenli kitap okuma ön plana çıkıyor. Farklı dünyaları keşfettiğimiz, ufkumuzu genişleten, görsel olmadan hayal kurmamızı sağlayan kitaplarla barışamaz mıyız yeniden sizce?

Gelin bizce dünyanın en güzel aktivitelerinden olan kitap okuma alışkanlığını nasıl yeniden kazanırız birlikte bakalım…

İnce Kitaplardan Başlayın

    Bir işi sürdürülebilir kılmak için önce çok basit kısmından başlamak gerek. Kitap okuma alışkanlığında da aynı durum geçerli. Özellikle çok uzun zamandır elinize kitap almıyorsanız, öncelikle hoşunuza gidecek ince kitaplardan başlamalısınız. Hatta direkt ilgi alanınıza yönelik kitapları tercih ederseniz alışkanlık haline getirmeniz kolaylaşacaktır.

    Okuma Alanı Oluşturun

      Evinizin bir odasında, salonun bir köşesinde, tercih ettiğiniz bir parkta, cafede, kitap okumanızı kolaylaştıracak bir yer belirleyin ve orası sizin kitap okuma köşeniz olsun. Başlangıçta sürekli aynı yerde kitap okumak, beyninize çağrışım yaptıracağı için o ortamı gördüğünüzde kitap okuma isteğiniz gelişecek. Bu yüzden tercih ettiğiniz alan dışa mekan yerine ev ortamı olursa hayatınızın bir parçası haline getirmeniz kolaylaşır.

      Sayfa Hedefi Koyun

        Her zaman çok uzun uzun zaman ayırmak mümkün olmayabilir ancak ilk aşamada kendi rutinlerinize uygun olarak sayfa hedefi koymanız çok önemli. Koyduğunuz sayfa hedefi okuma hızınıza, ayırabileceğiniz vakte göre değişkenlik gösterir. Bu hedefin altında kalmamak uzun vadeli olarak bir kitap tutkunu olmanızın önünü açacak.

        Kitapları Tartışın

          Okuduğunuz kitapları tartışabileceğiniz, üzerine yorum yapabileceğiniz, birbirinize önerilerde bulunabileceğiniz bir arkadaşınız ya da grubunuz olması sizi bu etkinliğe bağlı tutar. Ben okuduklarımı kendine saklarım diyenlerdenseniz de bir alışkanlık haline gelmesi adına kitap hakkındaki düşüncelerinizi kaleme almayı deneyebilirsiniz. Ama unutmayın, paylaşmak çoğaltır.

          Zaman Dilimi Belirleyin

            Aynı bir yer belirlemek gibi kitap okuyacağınız zamanı da günlük hayatınızın bir noktasına konumladığınızda beyniniz buna göre hareket etmeye başlayacak. Siz uzun bir süre boyunca aynı saatte kitap okuduğunuz zaman artık başka bir işiniz olsa bile beyniniz size bu uyarıyı verecek ve alışkanlık olmuş olacak.

            Umarım bu taktikleri kullananlarla birlikte çoğalırız kitap okurları olarak…

            Bir Cevap Yazın