Grev Yapan Lezita İşçilerine Kolluk Güçleri Müdahale Etti

41 gündür grevde olan Lezita işçilerinden Derya Ergin, “Her zaman olduğu gibi akşam çıkarken bayrak sallamak ve slogan atmak için aşağıya yol kıyısına gittik. Bu sefer kapının girişine barikat kurdular, kimse yukarı çıkmayacak dediler. Bu defa arkadaşlarımız aşağı inince trafik polisini çağırdılar. Sonra da saldırdılar” dedi.

Abalıoğlu Grubuna ait Lezita’da, yönetimin toplu sözleşme masasına oturmaması üzerine 41 gündür grevde olan işçilere kolluk güçleri müdahale etti.

Müdahalede 15 işçi ve 3 sendika yöneticisi gözaltına alınırken, 8 işçi de yaralandı.

Jandarma dün de grevdeki işçilere müdahalede bulunmuştu.

Sol Haber’e konuşan işçi Derya Ergin, müdahalenin sivil jandarmaları aralarında istememelerinin ardından geldiğini söyledi.

Ergin’in açıklamaları şöyle:

“Bu sabah iki sivil jandarma aramıza girdi. Biz de onların burada olmasını kabul etmedik. Kabul etmememizin sebebi de dünkü olaylar. Madem böyle bir şeye müdahale etmiyorsunuz, bizim yanımızda bulunmayın dedik. Her zaman olduğu gibi akşam çıkarken bayrak sallamak ve slogan atmak için aşağıya yol kıyısına gittik. Bu sefer kapının girişine barikat kurdular, kimse yukarı çıkmayacak dediler. Bu defa arkadaşlarımız aşağı inince trafik polisini çağırdılar. Sonra da saldırdılar. Bugün resmen işçileri ayaklarının altına alıp, çiğnediler. Sürükleye sürükleye araca götürdüler. Üç asker bir işçinin koluna girerek, sürükleye sürükleye götürdüler. Bayan jandarmalar insanların ellerinden telefonlarını alıp, zorla videoları sildirdiler. Jandarmaların işçilere yaptığı baskı acımasızca. Buna hakları yok. İnsanları koruyacaklarına saldırıyorlar.

NE OLMUŞTU?

  • Lezita fabrikasında işçilerin 7 Mart’tan bu yana devam eden grevi, jandarmanın müdahalesiyle 16 işçinin gözaltına alınmasıyla sonuçlandı. İşçilere jandarma tarafından yapılan müdahalede, aralarında sendika temsilcilerinin de olduğu 16 kişi gözaltına alındı, 8 işçi ise yaralandı. Jandarma müdahalesi, grevdeki işçiler arasında gerilim ve hukuki mücadelede yeni bir dönemi başlattı. 
  • Lezita’da grev 9. gününde, işverenin grev kırıcılığı girişimleri ve işçilerin kararlılığına rağmen üretim sıkıştı. Grevdeki işçiler, fabrikanın tam kapasiteyle çalıştığını iddia eden işveren açıklamalarına karşın greve devam etti. Öz Gıda İş Sendikası’nda örgütlenen işçiler, 2021’den beri Lezita’da sendikal örgütlenme mücadelesi veriyor. 
  • Lezita fabrikasında direniş etkisiz kalmış, üretimde herhangi bir aksaklık yaşanmamıştır. İşveren açıklamalarında, sendika tarafından başlatılan grevin etkisinin minimal olduğu ve üretimin normal seyrinde devam ettiği belirtilmektedir. İşveren, greve katılımın düşük olduğunu ve fabrikanın tam kapasiteyle üretime devam ettiğini savunmaktadır. 
  • Grevdeki Lezita işçileri jandarmanın müdahalesiyle gözaltına alınmıştır. İşçilerin kötü çalışma koşulları nedeniyle grevde olduğu bildirilmiştir. Eylem sırasında jandarma tarafından yapılan müdahale sonucunda işçilerin gözaltına alınması, işçi hakları ve grev hakkı konusunda kamuoyunun dikkatini çekti.

GREV YAPAN LEZİTA İŞÇİLERİNİN DURUMU

Lezita fabrikasında çalışan 2,800 işçinin yaklaşık %60’ı kadınlardan oluşuyor. 2022’de yaşanan direniş sürecinde, işçiler kötü çalışma koşullarına karşı sendikalaşma çabalarında bulunmuş ve patronun baskılarına rağmen direndiler. Kadın işçiler soğuk koşullarda uzun saatler boyunca çalışarak düşük ücretler alıyor, en fazla kazançları ise asgari ücretin 800-900 lira üzerinde olduğu ifade ediliyor.

Kadın İşçi Platformuna konuşan Lezita işçisi Sevde, Lezita fabrikasında çalışan sendika üyesi bir kadın işçidir ve kadınlara yönelik baskılar ve ağır iş yükleri konusunda şikayetçi. Operatörlerin ve formenlerin kadınlara aşağılayıcı davranışlarına karşı sendikaya üye olmuş. Ayrıca, kadın işçiler genellikle ağır işlerde çalışmak zorunda kalıp, birçok meslek hastalığına yakalanmaktadır. Bu durum, cinsiyet temelli ayrımcılığa ve adaletsizliğe işaret ediyor.

Ayrıca işçilere gerekli ekipmanların sağlanmadığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını belirterek fabrikada sık sık iş kazaları yaşandığını ifade ediliyor. Patronun iş kazalarını kapatmaya çalıştığını ve işçileri suçladığını dile getiriliyor. Ek olarak sendikalaşmada yapılan haksızlıkların etkili olduğu anlaşılıyor. Direnişten önce alınan izin sonrasında kadınişçilerin bedensel kapasitesini aşan “erkek işi”ne sürülmeleri gibi cezalarla sindirilmeye çalışıldığı iddia ediliyor.

Yaşlı kadınlar işten atılma korkusuyla greve katılmıyor. Yaş ortalaması 35 olan fabrikada yıllardır çalışan 50-55 yaşındaki kadınlar, başka iş bulamama endişesiyle greve katılmamayı tercih ediyor. Grevde bulunan işçiler ise Lezita ailesinden dışlandıklarını düşünüyor ve grevi sürdürmeye kararlılar.

Bir Cevap Yazın