CHATBOT’LAR GERİ DÖNDÜ

Bir dönem müşteri ilişkilerinde devrim yaratacağı söylenen fakat bir furyadan öteye gidemeyen chatbot’lar, ChatGPT ve LaMDA sayesinde tekrar gündemde. Bu kez iddia daha büyük: Chatbot’lar yazılımcıların yerini alabilir.

2010’ların ikinci yarısında müşteri ilişkilerinde bir devrim yaşanmasına kesin gözle bakılıyor; bu devrimin özellikle e-posta ve telefon ile iletişimin yerini alacak olan chatbot’lar sayesinde gerçekleşeceğinin, basit uygulamaların bile sektörlerinde fark yaratacağının altı çiziliyordu. Yaygın kanı, doğal dil işleme (NLP) ve yapay zekânın yeterince gelişmiş olduğu, chatbot’ların basit framework’ler kullanılarak müşterilerin halihazırda aşina oldukları Facebook, Twitter ve WhatsApp gibi platformlara entegre edilebilecekleri, böylece 7 gün 24 saat yüksek standartta hizmetin sağlanabileceği yönündeydi. Fakat bu düşüncelerin gerçeklerden bir hayli uzak olması, chatbot’ların zamanla sönen bir furya olmaktan ileri gidememesine yol açtı.

2022, yapay zekânın yılı

OpenAI tarafından geliştirilen GPT-3 ile birlikte 2020 yılında potansiyeli konusunda spekülasyonların bir hayli arttığı yapay zekâ, 2022 yılında Midjourney ve DALL-E gibi uygulamaların metinleri görsellere çevirme becerilerisiyle uzun süre gündemi meşgul etti. Fakat şüphesiz, chatbot’ları tekrar ve daha güçlü bir şekilde gündeme getiren, Google tarafından geliştirilen LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) ve OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT oldu. Peki, hikâye nasıl gelişti?

Bilinç kazanan yapay zekâ

Önce bir Google mühendisi, Google’da yapay zekâ alanında etik olmayan gelişmelerin yaşandığını, aynı zamanda da iş arkadaşı olarak tanımladığı LaMDA’nın bilinç kazandığını duyurdu. LaMDA ile yaptığı bir röportajı, onun rızasıyla paylaşan Lemoine, LaMDA’nın becerilerine ve kendisini “hisleri ve öznel deneyimleri olan bir varlık” olarak tanımlamasına dikkat çekti.

Bir Cevap Yazın