BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’DE TRANS DELEGE

Yazı başlığında sorun yok. Okumaya devam edebilirsiniz.

Trollenmiyorsunuz da. İlerledikçe ‘hadi canım’ ya da ‘acaba mı’ diye şaşkınlık yaşayabilirsiniz ama… Bahsedilecek kadınlar ilgili değil, hangi ülkenin delegesi olduğuyla ilgili, ben de sizlerdenim halen.

Aisha Mughal açık kimlikli trans bir kadın. Aisha’yı bunca önemli kılan ise kadına şiddet konusunda Birleşmiş Milletler Kongresi’ne, hükümet adına temsilen katılan ilk açık kimlikli trans oluşu. Pakistan delegesi!

Kişisel Twitter hesabından paylaşan Aisha, gururla beraber “Pakistan tüm dünyaya örnek oldu” derken hükümetin trans hakları konusunda duyduğu memnuniyetini de dile getirerek devam etmiş.

“Hükümetin tüm bu desteği sayesinde Pakistanlı trans kadın olmaktan gurur duyuyorum.” Birkaç hafta önce ülkedeki trans kadınların sağlığa kolay ve ücretsiz erişiminin sağlanmasının ardından Mungal’ın da bu tarz bir misyonda görevlendirilmesi çok mutlu edici.

Cinsiyet/beden uyumlaması ve bakımının da dahil olduğu sağlık hizmetlerine kolay ulaşım sağlanıyormuş. Öncesinde günlük 2 doların altında kazancı olan translar için 2015’ten beri yürürlükte olan kart sayesinde, hükümet transların sigorta kapsamına kolay ulaşmasının da önünü açmış, proje daha da geliştirilmiş.

Hastane personeli ve hastalarca sürekli tacize uğrayan, sağlık haklarının erişimi zorlaşan translar için Başbakan Imran Khan sorumluluk üstlenmiş.

Bu doğrultuda Dr. Zafer Mirza trans hastalara özel servislerin kurulması planlarını dile getirmiş. Bahsedilen uygulama biraz tecritvari olsa da sağlık hakkının önünü açıyorsa, fazla söze lüzum yok. Varlıkları tanınmayan, anayasal güvence altına alınmayı bırakın da ölümleri teşvik eden ülkelerin olduğu düşünülürse…

Yakınlarımızda olan bitenden uzak kalmışım. Kendi çöplüğümüzde eşelenmekten, civarda nelerin olduğunu kaçıran sadece ben değilimdir diye de umuyorum. Haber 3-4 günlük. Okuduğumda zaten yazmaya karar vermiştim. Yazıya başlarken biraz tarama yapayım ve haberi kimler nasıl görmüş diye bakındım. Havuzu, muhalifi fark etmeksizin hiçbir yerde haber ol(a)mamış. KaosGI hariç! Ben de oradan okumuştum. (21.02.2020 Oğuz Erışık)

Haber değeri mi görmediler? Fobikliklerinden olmadığını ummak isterim 2-3 satır da olsa geçmeyişlerini yine de.

Sokaklarda yaşam savaşıyla, kanla örülen mücadelenin LGBTİQ+’ların ve elbette trans kadın ve erkeklerinin görünülürlüğü, trans temsileyinin geldiği nokta açısından oldukça önemli bir haberdi. Belki de trans kadın olarak bana mı öyle geldi bilinmez!

Dünyanın dezavantajlı gruplarındansanız alınan ödül, kazanılan temsiliyet salt bireysel mutluluk olamıyor. Hoşlansanız da hoşlanmasanız da üzerinize yük bindiriyor veya sizden sonra gelecekler için fener oluyorsunuz.

Bu bazen Oscar heykelini gururla havaya kaldıran Daniela Vega adlı trans kadın oluyor. bir bakıyorsunuz BM’de Aisha Mungal. Belki yerel bir belediyede açık kimlikli ilk trans kadın servis şoförü olarak karşımıza çıkabiliyor.

Sahnede Seyhan Arman, Ayta Sözeri veya da 1998 yılında İsrail’e Eurovision’u kazandıran Dana International belki. Akdeniz’in bir ilçesinde eczacı olan trans bir kadın karşınızda ya da… Adlarını sayamadığım, hiç bilmediğim nice ulusal, uluslararası kahraman var. Her birinin özelinle ve açık kimlikle verdiği savaşları, trans mücadelesi ve trans görünülürlüğüne bir tuğla koyan cesur ve başarılı takdir edilesi kadınlar.

Yazarak, çizerek, oynayarak, ödüller toplayarak, yaşayarak, ölerek, susmayarak, seks köleliğine de zorlanarak hayatın içinde kendimize yer açıyoruz. Birlikte yan yana yaşam sürdürüyoruz.

Görmezden gelmeniz, dünyanın ve hayatın bizlerin de yaşam alanı olduğu gerçeğini değiştirmez. Varlığımızdan onur duyarak, tırnaklarımızla kazıya kazıya görünülürlüğümüzü de kazanıyoruz.

Bir Cevap Yazın