YUKARI BAKMA!

Senaryonun az değişkenli versiyonları, başkaca aktörlerle (yöneticilerle); farklı sorunlar üzerine, dünyanın birçok yerinde, hele de sağ/muhafazakâr iktidarların başta olduğu ülkelerde gerçekleşme olasılığı yüksek de olan, bir film tavsiyem var.

Master öğrencisi, gökbilimci genç bir kadının (Jennifer Lawrence) kuyruklu yıldız keşfiyle başlıyor her şey. Adının da verildiği, 9 kilometre yarı çapındaki kuyruklu yıldızın diğer özelliği de dünyaya çarparak sonumuzu getirmeye yol açacağı.

Görece küçük ve az gelişmiş bir eyalet üniversitesinde başlayan keşifle, genç kadın ve de profesörünün (Leonardo DiCaprrio), Beyaz Saray’a doğru başlayan serüvenine yol açar.

Cumhuriyetçi Başkan’ın (Merly Streep), hem önünde yaklaşan senato seçimleri vardır hem de her şeyi hafife alan, oya çevirme potansiyeli.

B/ilime mesafeli olan başkan, başkanın büyük bağışçısı olan iş adamı; kapitalizmin felaketi bile fırsata çevirme aç gözlülüğü derken, gün geçtikte sorunlar krize dönüşür.

Çoğumuzun yakından bildiği; balon köpüğü kıvamında, reyting uğruna sirke çevrilen kimi zaman dramı bol, bazense dramın içine çirkince espriler sıkıştırılan haber mi, şov programımı belli olmayan karışımın sunucularından kadınla (Cate Blanchett); şöhretten başı dönen profesörün cinsellik eksenli ilişkisi de televizyonun ne derece zehirleyici olabileceğini, oldukça iyi betimlemekte…

Gündemden ve başkandan aradıkları desteği bulamayan bilim insanları, kendi çabalarıyla halkı aydınlatmak isterken, bizlerinden çok yakından tanıdığı “vatan haini”, “terörist” gibi yaftalarla da yaşamaya itilirler…

Tam da bu noktada; itibarsızlaştırma çabası olarak başkanlık tarafından filme adını da veren “yukarı bakma” sloganıyla, gerçeklik manipüle edilmeye çalışılıyor.

Sloganın yakın anlamlı akrabasını, geçen sene bizde çok sık duymuştuk; “Aşağı Bak/mayacağız”, dersem eminim bir yerlerden anımsarsınız…

Netflix yapımı olan (Don’t Look Up), 145 dakikalık, Oscarlı oyuncularla örülü film; izlediğinizde acaba size de çok tanıdık sahneleri ve duyguları da çağrıştıracak mı bakalım?

2021 yılında yapılan filmin yönetmeni Adam Mckey, aynı zaman da David Sirota ile beraber senaristi de. Bilim kurgu, toplumsal sorunlar, komedi ve dramı da bir arada barındırmakta.

Birkaç küçük klişe haricinde, oldukça iyi oyunculuklarla, zati gösterime girdiği ilk günden itibaren, Netflix’in ülkemiz izleyicisi arasında da “En İyi 10 Film” listesinde, yaklaşık bir aydır da üst sıralardaki yerini koruyor.

Platformun üyesiyseniz, büyük bütçeli ama aynı zamanda bilim kurgu ve kara mizah tadında filmleri seviyorsanız; kaçırmayın da derim…

Bir Cevap Yazın