TÜRKİYE’DE FREELANCER ÇALIŞMAK NASIL İŞLİYOR?

Son dönemlerin en önemli alanı freelance sistemi Türkiye’de nasıl işler?

İş imkanlarının yetersiz olması, işsizlik seviyesinin her geçen gün artması ya da maaşların geçim derdi için yeterli olmaması freelancer olarak çalışanların sayısını her geçen gün arttırıyor. Yurtdışında çok uzun süredir yaygın olan bu çalışma şekli için kendi kendinin patronu olma şeklinde bir tanım yapmak yanlış olmaz. Yeteneklerine, bilgisine ve uzmanlığına göre iş deneyimini tek başına yansıtmak isteyen herkes freelancer olarak çalışabilir. Yabancı ülkelerde freelancer olmak uzun vadede çok iyi bir noktada yer alsa da Türkiye’de durum biraz daha karmaşık hale geliyor.

Türkiye’de iş politikaları, yurtdışına göre daha yavaş ilerliyor. Bu noktada da freelancer olarak çalışanların kendi markalarını yaratma olgusu da belli sıkıntılara sebep oluyor. İşverenlerin kurumsal olmayan bir kişiye iş vermesi ve ödeme yapması Türkiye’de daha az güvenilir bir konumda. İşverenler genelde freelancer olarak çalışan insanların, kurumsala göre daha yeteneksiz ya da yetersiz olduklarını öngörüyor. Bu önyargı neticesinde de ücretlerini oldukça düşük tutuyor, hatta iş tesliminden sonra ödemeler geciktiriliyor, hatta hiç yapılmıyor. Bu noktada da freelancer olarak sektörlerinde yer alan kişiler büyük bir hüsran içerisinde var olma mücadelesine devam ediyor.

Türkiye’de freelancer olmak denince düşünülmesi gereken en önemli nokta da rahatlık. Freelance olmaya ilk adımı atanlar ya da işin içine girmemiş olanlar mesaili iş ortamından çok daha rahat olduğunu düşünüyorlar. Konu ile ilgili en büyük yanılgıda buradan kaynaklanıyor. Freelancer olarak çalışmak, bütün gün yatıp belli zamanlarda çalışmak anlamına gelmiyor. Bazen mesai saatlerinden bile yoğun bir çalışma temposuna sahip olunan freelancer durumunda hem patron, hem asistan, hem de çalışan olarak büyük bir çaba göstermeniz gerekiyor. Müşterilerle olan ilişkiniz bire bir ve detayları atlamadan gerçekleşmek zorunda. Bu aşamada da kendinizi de karşınızdakileri de iyi yönetmeniz gerekiyor. Freelancer olarak bir ekibiniz olsa bile kurumsal kadar büyük bir kolaylık yaratma noktası gözden kaçıyor.

Türkiye’de freelancer olma konusunda, kişilerin elinde bulundurması gereken vasıflardan biri pazarlama. Hizmet sektörünüz ne olursa olsun kendi yaptığınız iş içerisinde iyi bir pazarlamacı olmak zorundasınız. Kurumsal şirketlerde pazarlama ya da ortaklık birimleri bu işleri devralırken, freelancer olarak işlerinizi ve uzmanlığınızı kendiniz pazarlamalısınız. Bu noktada da müşteri temsilciliği, insan kaynakları ve muhasebe konusunda da yeterli bilgi sahibi olmalısınız.

Freelancer kavramı tam hak ettiği seviyede ülkemizde yerleşmemiş olsa da Facebook grupları, online uygulamalar ve aracılar vesilesiyle gelişime çok açık bir alan haline geldi. Bu noktada da freelancer olmak isteyenlerin uzmanlık alanlarını en iyi şekilde belirledikten sonra, bu aracılar sayesinde kendilerine bu düzende yer edinme fırsatı bulunuyor. Sistemin içerisinde var olan sorunları iyileştirmek ve en iyi şekilde var olabilmek için yurtdışı imkanlarını değerlendirmek ve farkınızı yaratmak mümkün.

Bir Cevap Yazın