SIFIR ATIK İÇİN 5 KURAL

Doğaya ve dünyaya verdiğimiz zararın biraz da olsa önüne geçmek için uygulayacağımız 5 altın kural mevcut.
İnsanlık olarak ne kadar çöp üretiyoruz? Apartmandaki komşuların kapılarından sokaklardaki çöp yığınlarına, kıyı şeritlerindeki plastiklerden Şili’deki Atacama Çölü’nde yer alan tekstil atıklarına kadar gezegenin neredeyse her yerinde insan kaynaklı bir stres yaratmanın eşiğindeyiz. Hem insan hem de gezegen sağlığı için tehlike çanları gümbür gümbür çalarken “küresel ısınma çağı bitti, küresel kaynama çağı başladı” demek abartısız olur.
Bunca çöpün veya atığın içerisinde bu hafta sizlerle sıfır atık konusunu paylaşmak istiyorum. Sıfır atık, iklim krizi ile mücadelede sıkça karşımıza çıkan kelimelerden biri. Hakemli değerlendirmeden geçirilmiş, uluslararası sıfır atık tanımı şu şekilde:
“Ürünlerin, ambalajların ve malzemelerin yanmadan ve toprağa, suya veya havaya tehdit oluşturacak şekilde deşarj edilmeden sorumlu bir şekilde üretilmesi, tüketilmesi, yeniden kullanılması ve geri kazanılması yoluyla çevre veya insan sağlığının tüm kaynakların korunması.”
“Nasıl sıfır atık hareketinin parçası olabiliriz” sorusunun yanıtından önce küresel ölçekte oluşan bazı atık miktarlarına yakından bakmakta fayda var.
SIFIR ATIK İÇİN 5R
Sıfır atığın 5R’si (Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot) olarak bilinen adımlar ise şöyle:
İhtiyacın olmayanı reddet: Bu, istenmeyen öğelerin evinize girmesini engeller ve önemsiz posta ve plastik pipetler gibi şeylerin yanı sıra size sunulan tüm promosyon ürünleri için geçerlidir.
Kullandıklarını azalt: Bu, genel olarak daha az atık demektir.
Yapabildiğin her şeyi yeniden kullan: Bir şeyin ömrünü onararak, devrederek veya tamir ederek uzatabilir misiniz? İkinci el alabilir veya satabilir misiniz? Yeniden kullanım aynı zamanda tek kullanımlık ürünlerin, atılmak yerine kolayca yıkanabilen yeniden kullanılabilir ürünlerle değiştirilmesi anlamına da gelir.
Reddedemediğin veya azaltamadığın şeyleri geri dönüştür: Geri dönüşüm yoluyla kaynakları atık akışından kurtarmak bir seçenektir. Ancak bazı öğelerin süresiz olarak geri dönüştürülmeyeceğini ve (genellikle kısa) ömürlerinin sonunda çöplükte sona ereceğini unutmayın. Bunlar, sıfır israfçının kaçınmaya çalıştığı öğelerdir.
Geriye kalanları çürüt: Yiyecek artıklarını, kağıt parçalarını ve tahta veya bambu diş fırçalarını kompostlamak, besinleri ve lifleri toprağa geri döndürür.
KAYNAK: CUMHURİYET