ÖMRÜ ÜRETİMLE GEÇEN BİR KALEM

Almanya’ya gerçekleşen işçi göçlerini işlediği “Dönüş Sancısı” kitabıyla okurlarının beğenisini kazanan Abdullah Erol Göksu, bu yıl yayımlanan 15’inci kitabıyla edebiyat ve sanat dünyasının üretken kalemleri arasında yer almaya devam ediyor.
Abdullah Erol Göksu, çalışmak için Almanya’ya giden anne ve babasıyla birlikte işçi göçlerine dahil olurken, Göksu’nun edebiyat ve düşünce dünyası da bu yıllardan izler taşıyor. Almanya yıllarında da okuma tutkusundan dolayı Türkçe’sini koruyan ve geliştiren Göksu, ülkenin başkentinde yer alan bir gazetede de yer alarak hikâye yazma serüvenine hız kazandırıyor. Ömrü boyunca üretimden vazgeçmeyen A. Erol Göksu, kimyadan bilişime farklı sektörlerde çalışıp; bir süreden sonra sanatsal çalışmalarına daha fazla ağırlık verirken, hâlen kültür dünyası içerisinde edebiyattan müziğe ve görüntü sanatına kadar farklı alanlarda çalışmalarını sürdürüyor.
Yazar Göksu’nun romanları gazetelerde tefrika edilirken, Cumhuriyetimizin 60. Yılı Şiir Yarışması’nda “Mustafa Kemal’e Benzer” isimli şiiriyle Hannover Başkonsolosluğu tarafından Başarı Ödülü’ne layık görülüyor. Ayrıca yazar Göksu, Arkadaş Gazetesi’nin düzenlediği Öykü Yarışması’nda “Safinaz” ve “Bunalım” isimli hikâyeleriyle birincilik kazanıyor. Pek çok yayına çalışmalarıyla ilham veren Göksu, üniversitelerin yüksek lisans tezlerine de konu olurken, yazdığı kitaplarla da kaynak gösterilen isimler arasında bulunuyor.
Gerçek Hayattan İzler, Göksu’nun Edebiyat Dünyasını Oluşturuyor
İlk kitabı 1977 yılında yayımlanan A. Erol Göksu’nun şiir, roman, hikâye ve anı gibi farklı türlerde çok sayıda kitabı bulunuyor. 15’inci kitabını bu yıl okurlarıyla buluşturan Göksu’nun gençlik yıllarında senaryosunu yazıp, yönetmenliğini yaptığı ve başrolünü oynadığı bir fotoroman bulunuyor. Bestelenmiş birçok şarkısı ve kitap çevirileri de bulunan Göksu, edebî eserlerinde insanların duygularını ön planda tutarken; sevgiyi, kültürel değerleri ve yaşanan gerçekleri ustalıkla yoğuran Göksu, ele aldığı konuları gerçek hayatlardan gözlemleyerek işliyor.
A. Erol Göksu’nun üçleme olarak yayımlanan kitabı “Dönüş Sancısı”; “Hasret”, “Değişim” ve “Bitiş” isimleriyle okurlarının karşısına çıkıyor. Almanya’ya çalışmaya giden bir Türk ailesinin yaşantısını, iş durumunu ve çocuklarının iki kültür arasındaki tercihlerini konu alan “Hasret”, 1990’ların göç hareketlerine yer veriyor. “Dönüş Sancısı”nın ikinci kitabı olan “Değişim”de, 2000’lerde felsefe okuyan bir Alman gencinin Müslüman oluşu ve yaşadığı hayat, felsefik bir kurguyla anlatılırken, aşk ve polisiye unsurlarıyla da kitabın konusu zenginleştiriliyor. Serinin son kitabı olan “Bitiş”te ise ilk iki romandaki kişiler, farklı hâlleriyle gündeme geliyor. 2010’lu ve 2020’li yıllarda geçen “Bitiş”, günümüzün ekonomi ve salgın konularını içerisinde barındırıyor.
Hayatına Dokunan Ünlüleri Açık Yüreklilikle Eleştiriyor
Göksu, “Görüştüğüm Ünlüler” isimli anı kitabında, günümüze dek karşılaştığı ve görüştüğü alanlarının önemli isimleriyle olan anılarını kronolojik bir şekilde ele alıyor. Ünlü isimlerin yalnızca olumlu yönlerini değil, kendisine yansıyan olumsuz yönlerini de anlatan Göksu, hazırlık aşamasında olan otobiyografı çalışmasından, ünlü isimlerle olan görüşmeler kısmını ayırıp, “Görüştüğüm Ünlüler” ismiyle bir anı kitabına can veriyor. Kitapta; Cem Karaca, Adnan Şenses, Orhan Gencebay, Selami Şahin, Suat Sayın, Yusuf Nalkesen ile Azer Bülbül gibi müzik ve Gökhan Evliyaoğlu, Erdoğan Olcayto, Nuh Albayrak, Fakir Baykurt ile Ülkü Tamer gibi yazın dünyasından birçok isim yer alıyor.
A. Erol Göksu’nun, İstanbul’da geçen bir aşk hikâyesine yer veren romanı “Bir Yürek Yarası”, okurlarının beğenisini kazanırken, edebiyatseverler tarafından yazılan en duygusal aşk romanlarından biri övgüsüne layık görülüyor.
“İthal Gelinler-İthal Damatlar” Röportajların Hikâyeleştirildiği İlk Eser
Evlilik yoluyla Almanya’ya giden gelin ve damatlarla yapılan röportajların hikâyeleştirilmesiyle ortaya konan “İthal Gelinler – İthal Damatlar” kitabı, Göksu okurlarının beğenisine sunuluyor. Yazdığı bu kitapla çok sayıda yeni esere de ilham olan Göksu, bu teknikle kaleme alınan ilk eser olduğunu ifade ediyor.
A. Erol Göksu’nun edebiyata ilgisi olanlara, öğrenci ve öğretmenlere bir başucu niteliğinde olan “Nobel Ödüllü Edebiyatçılar” kitabı, kültür ve sanat dünyasının önemli eserleri arasında yer alıyor.
Yazar A. Erol Göksu ile ilgili detaylı bilgi için www.goksu.de adresi ziyaret edilebilir.