MİLYAR DOLARLIK PROJELERİN BAŞARISIZLIK HİKAYESİ

Teknoloji dünyasında ismini altın harflerle yazdığımız en önemli isimlerin hayatlarının her anında başarıyı yakalayamadıklarını biliyor muydunuz?

Henry Ford’tan Bill Gates’e kadar teknoloji dünyasının çok önemli isimlerinin değişik girişimleri ve denemeleri oldu. Fakat bunların hepsinde istedikleri başarıyı elde edemedikleri gibi çok büyük miktarlarda para kaybı da yaşadılar. Gelin bu isimler ve başarısızlık hikayeleri nelermiş birlikte bakalım.

Henry Ford

Henry Ford’un kariyerinin ilk dönemlerinde hayali olan tek şey motorlu bir fayton yapı piyasaya sürmekti. 1885 yılında genç bir mühendis olarak çalışma hayatına Edison Aydınlatma Şirketi’dinde devam ederken gelmişti aklına bu fikir. 11 yıllık hayalin ardından “Quadricycle” ismini verdiği motorlu faytonlarını piyasaya sürmeyi başardı. Çok büyük yatırım almasına karşın prototipi üretirkenki kadar titiz davranmayarak ve hatalarını da maalesef çoğaltarak zararını artırdı. Yatırımcıların baskıları ve şirketin ettiği zarar büyük olunca kapanmaya gidildi.

Hikaye burada bitmiş olsaydı şu anda muhtemelen Henry Ford’un ismini eski girişimci mühendisler listesi dışında bir yerde göremezdik. Bu başarısızlığa karşı yılmayan Ford, yatırımcılardan bazılarını ikna ederek kesin iş yapacağını bldiği “Henry Ford Company”i kurdu. Maalesef durum istediği gibi olmadı ve yönetim krizleri yüzünden bu şirketin de ömrü 1.5 yıl sürdü.

Fakat üçüncü deneme artık zincirlerin kırıldığı ve başarının kesin olduğu bir sonuç doğurdu. İş insanı Alexander Malcomson’ın güvenini kazanan Ford, kurduğu “Ford” isimli otomobil markası kurdu ve devamında neler olduğunu söylememize bile gerek yok.

Bill Gates

Teknoloji dendiğinde akla ilk gelen isimlerden Bill Gates de başarısız yollardan geçmek zorunda kaldı. Okul arkadaşı Paul Allen ile birlikte trafik sayım ve kontrol sistemleri için yazılımlar üreten “Traf-O-Data” adında bir şirket kurdular. Arkadaş çevrelerinin de desteğiyle özel bir logo tasarlamış, malzemeler üzerinde bire bir uğraşmış, oldukça büyük yatırımlar ortaya koymuşlardı.

Bütün çalışmaların sonunda Gates ve Allen ikilisi Traf-O-Data’yi Seatle’dan gelen yatırımcıya sundukları sırada çalışmadı, sorunlar yaşandı ve beklediklerinin çok çok altında para kazandılar. Ancak bu onları durdurmadı ve şu anda bu satırların döküldüğü dosyayı da kapsayan Microsoft’u kurmak için önlerinde büyük bir kapı açıldı. Her ikisi de ilk şirketleri olmasaydı bugünki başarıyı elde edemeyeceklerinin altını her fırsatta çiziyorlar.

Kevin Systrom

Google’da mühendis olarak çalışan Systrom, aklına gelen “Burbn” uygulaması ile dönemin en çok kullanılan sosyal medya aracı Foursquare’e rakip olmayı planlıyordu. Temelleri atılan bu uygulama genelinde çekilen fotoğrafların daha güzel çıkmasına yönelik filtreler kullanılabiliyor, puan biriktirilebiliyor ve gidilecek yerler planlanıyordu. Tüm bu özellikler çok iyi gözükse de arayüzün karmaşıklaşması yüzünden kullanım kolaylığı ortadan kalktı ve popülerliğini kazanamadan kaybetti.

Bu durum başka bir fikri beraberinde getirdi ve şu anda rekordan rekora giden Instagram markasına dönüştü. Kullanıcılar tarafından uygulama içerisinde en çok tercih edilen fotoğraf düzenlemelerinden ilham alarak, 2010 yılında Mark Krieger ile birlikte Instagram’ı kurdu.

Bir Cevap Yazın