MALTEPE MİTİNGİ: ZAFERE GİDEN YOL MU?

Gerek son düzlük de denebilecek sayılı günlerin yaklaşması gerekse de havaların ısınmasıyla muhalefet ve de iktidar tarafında; seçim hazırlıkları, mitingler hız kazandı. Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen Maltepe Mitingi de onlardan biriydi.
Geceden sabaha çok şeyin değiştiği ülkemizde, hele de politikacılara güvenin, sorun çözme becerilerine inancında sarsıldığı günlerde; yaklaşan 1 sene çok uzun bir süreç.
Yine de taşlar yavaş yavaş yerine oturmaya başlıyor sanki. Tam olarak geleceğimizi emanet edeceğimiz kişi ve parti konusunda emin olamasak bile; istemediklerimiz iyice pekişmekte sanıyorum… Maltepe Mitingi çıktıları da bunu gözler önüne seriyor.
Milletin Sesi; İstanbul’da Gürleşti Mi?
Geçtiğimiz hafta muhalefet için hayli hareketli ve gündem belirleyici de olmuş görünüyor.
Bursa diye planlanan; Canan Kaftancıoğlu’na gelen siyasi yasak sonrası, İstanbul’un Maltepe ilçesine alınan miting (21Mayıs 2022); yoğun ilgiyi ve beklediği başarıyı da bulmuş görünmekte.
Erken saatlerde başlayan güvenlik önlemleriyle beraber, katılımcılar da alanda yerini almaya başlamıştı. CHP’nin (Cumhuriyet Halk Partisi) açıkladığına da göre: 600 bin kişi, Maltepe Mitingi için alanı doldurmuş.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu öncesinde, kasabından ilerleyen yaşına rağmen bulaşıkçılık yapan ablaya, Gezi Direnişi Bileşenleri’ne kadar hemen her kesimden kitle ve halk; Milletin Sesi kürsüsünde yerini buldu, sahneye davet edildi. Deyim yerindeyse; halkın platformu haline dönüştü.
Kılıçdaroğlu, Umuda Dönüşüyor Mu?
Kendinden önce kürsüye çıkan halkı, kitle arasında ayakta izlemesi; miting sırasında protokol olmayışı, en küçüğünden vekiline tekmili birden orada olan partililerin varlığı gibi etkenler; alanı dolduranlarda memnuniyet yaratmış da görünmekte.
Mitingin bitişi sonrası; katılanların ilk izlenimlerini, sıcağı sıcağına duygularını ölçme amaçlı açtığım “CHP’nin, Maltepe Mitingi katılımcısı da olarak, genel değerlendirmeniz nedir? Katımım ve beklentilerinizi karşılama anlamında, düşündüğünüz gibi miydi” şeklindeki anketimin ortaya koyduğu; kitlenin %59’nu (Oldukça iyiydi) memnun ettiği yönünde.
189 kişinin oyladığı, bazılarının yorumla destek de sunduğu ankette, katılımcıların diğer görüşleri de şu şekildeydi “Genel olarak fena değildi” diyenler; %15, “Kalabalıktı ama eh işte” fikrini savunanlar; %17 ve “Benim için fiyaskoydu” düşüncesindekiler de %9 oy oranına sahipti.
Peki, Saflar Sıkışıyor Mu?
Elbette ki salt Maltepe Mitingi katılımcılarının fikirleriyle kanıya varmak zordur. İstanbul’da yaşamayan veya katılamayanların; dahası ülkenin genelinin de fikrini almanın da önemini lüzumluydu.
Ertesi akşam da “Tüm izlenimlerinizle birlikte; dünkü Maltepe Mitingini de ilave edersek; CHP ve Kılıçdaroğlu hakkında, net fikirleriniz oluşmaya başladı mı” diye sordum takipçilerime.
Her ne kadar cumhurbaşkanlığı adaylığı resmen açıklanmasa da dillerde dolanıyor oluşu, çizilen tablolardan da yola çıkarak; anketimde bunu dasorgulamıştım.
108 kişiden: “Partiye ve adaylığına; ok” derim diyenler; %39, “Partiye; ok, adaylığına; hyr” görüşü; %39, “Partiye; hyr, adaylığına; ok” oranı; %6 ve de katılımcıların diğer işaretlediği diğer şık da olan” Parti ve Cb adayım başka”; %20 -burası ikinci turda destek sunar fikrindeyim- biçiminde şekillenmiş. (Twitter’da karakter kısıtlaması olduğu için, kısaltmalarla yapıldı anket. Hoşgörünüze sığınıyorum)
Oranlar Üzerinden Gidersek
%40-45 bandında; şayet adaylığı resmileşirse -6’lı masanın ortak kararı da aranır mı, yoksa her parti aday gösterir mi ilk turda; belirsizliğini de koruyor, Kemal Kılıçdaroğlu’na; tam destek sunacak gibiler.
Partinin genel gidişatından hoşnut olan -belki oylayanların çoğunluğunu parti sempatizanı oluşturdu-, İstanbul çıkartması havasındaki mitingden de memnun -miting katılımcılarının yoğun memnuniyeti-; partiye desteğin artmasının yanında, aynı partiden 3 isminde konuşulması etkisiyle; henüz kişilerde cumhurunbaşı için bir netlik oluşmuş görünmemekte…
Birde bırakılan yorumlardan; genel başkanın, artık başka hikayeleri de -helalleşme; halk tarafından alınmış, kabul görmüş- konuşma metnine eklemesi, özellikle ekonomiye dair somut niyetlerin ortaya konması (enflasyon, işsizliğe çözümleri vs.); kısa ve uzun vadede hayatımıza etkileri üzerine yoğunlaşması beklentileri var…
Naçizane önerim; sokağın sesine, isyanına sırtını dönmemesinde daha da desteğini artıracaktır… Misal; SADAT’ın önüne gitmek veya elektrik faturası ödememe eylemi gibi, kitleyi de içine dahil edebileceği kozlarını kaçırmış olması; bazı kesimlerce liderlik vasfının sorgulanmasına da sebep oluyor…
İleride nasıl bir yol izlenir, Kılıçdaroğlu ismi üzerinde yoğunlaşılır mı bilinmese de adaylığına sıcak bakanların olduğu, ikinci tura kalırsa da -büyük çoğunluğun- desteğini alacağı görülmekte.
Halkı eylemlerinin, mitingin içine daha fazla çekerek, biraz da yeni hikayeler yazarak; kitlenin peşinden sürükleme olasılığın görünmekte, sevgili başkan.
Bu kadar sıkışmış gündemde, her şey nefes almamızı da zorlaştırıyorken; rüzgarı sırtına almak, dahası gönlümüzü kazanmak da size kalmış artık… Ha gayret, yolumuzu düze çıkarın artık…