GÜNEY: TÜRKİYE’NİN SEÇİMİ

Seçim; bireysel tercihlerimiz doğrultusunda isteğimize ulaşma, hedefe yönelme, sonuca ulaşma anlamlarını barındırır. Vatandaşlık ödevimizde de temeli aynı olmakla beraber; yerimize iş görecek memurları, yöneticileri seçmek şeklinde özet tanımla ifade edilebilir.

Ülkelerin oldukları yer, geldikleri nokta biraz da neyi seçtikleri/seçemedikleri şeklinde de özetlenebilir. Burada oturmuş sistem, akılcı karar alma, yetenekli yöneticilerin varlığı da son derece önemlidir. Yoksa, 2-3 senede bir yinelenen, her seferinde sorun yumağını da açmaza çeviren, aynı filmin farklı versiyonlarını izlemeye dönüşür… Tıpkı bizdeki gibi!

2019 Mart sonu yapılan yerel seçimler, İstanbul için yinelenmesiyle; 23 Haziran 2019 tarihi itibariyle de seçim takvimi tamamlanmış oldu.

Paslanmış bile olabiliriz. Referandumu, geneli, güven tazele(n)mesi derken; ülke insanının önüne 2-3 senede, kimi zaman ise seneyi bulmadan sandık kondu, yok sayılan, gasp edilen 2015 genel seçimleri örneğin…

SANDIK GÖRÜNCE…

Nüfus artışı ile yeniden beldeye (2000’nin altı köy/mahalle) dönüşenAfyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Güney beldesinde 7 yıl sonra, belediye başkanı ve üye seçimleri 6 Haziran Pazar günü yapıldı.

Ekonomik çöküş, yönetilemeyen pandemi, son günlerde Sedat Peker ifşaları ile iktidarın ipliğinin iyice pazara çıkması, hele de sağ/muhafazakâr seçmenin oy depolarından İç Anadolu’da yapılacak oluşu; iyiden iyice “genel seçim” refleksine de dönüştürüldü…

2314 nüfuslu Güney; kimin, hangi partinin, bölge halkında nasıl bir karşılığı olduğunun görülmesine de mercek tutmuş oldu.

İçişleri Bakanı’na miting yaptıracak kadar AKP cenahında ipler sıkı tutuldu… Ev gezmeleri, çocuklara tabletler… Öncesinde ve seçim günü sandık başında, seçime giren muhalefet parti mensuplarına, görevlilerine karşı sözlü, fiziksel şiddet, biber gazlı müdahaleler…

Bir tek bilmem ne okulunda, çöplerden oy pusulası çıkmadığı kaldı… Seçim gibi seçimdi! Uzun süredir ortada olmayan sandık, tüm gözlerin beldeye çeviri oluşu, minik de olsa galibiyetiyle; nefes alma, moral bulma ihtiyacındaki iktidar partisi olunca da hayli çalkantılıydı…

1.830 seçmenin 10 sandıkta oy kullandığı Güney Beldesi, seçim sonuçları şu şekilde: AKP 1021, CHP 29, İyi Parti 23, Büyük Birlik Partisi 504, Gelecek Partisi 16, Saadet Partisi 5 oy. Sanırız, adayın kendine verdiği oy ile TKP de 1 oy almış oldu.

%61’lik sonuçla, AKP’li aday Erol Karabacak, belediye başkanı seçilir iken ilk iki sırayı da Cumhur İttifakı paylaşmış oldular. CHP adalı Fuat Özkan, 29 oy ile %1,81’lik dilimle, 3. oldu.

NASIL OKURUZ?

Öncelikle; Sivas dışında, BBP’nin tekrar adını duyduk. İkincisi; 2019 yerel seçim sonuçlarına göre (Sinanpaşa AKP %49,76/ Erol Karaman), oylarında artış olmuş. Üçüncüsü; yine 2019 (%46,12/Harun Güner) sonuçlarına göre, CHP %44 gibi bir oy kaybı yaşamış.

Artma ve bloklaşmaya doğru gidilmesi, muhalefet partilerinin ciddi bir yüzdelik dilime girememiş olması; Millet İttifakı açısından, ellerini başının arası alıp düşünmesi gerekliliğini doğurmuş mudur acaba?

Elbet, bölgesel olarak sağ/muhafazakâr potansiyel yüksek, bununla beraber; bunca şey oluyor iken, içinde İyi Parti ve Saadet Partisi gibi merkez sağ ve de muhafazakâr tandanslı partilere rağmen muhalefetin yokluğunu, kendileri nasıl açıklarlar? Eksikleri, kusurları neler? Öz eleştri verme niyetindeler mi? Yoksa, oradan da oy almak gibi dertleri hiç yok mu?

Devletleşen, devletin her olanağını kullanarak oy devşiren, medya tekeli ile her gününü miting havasında yansıtan, icraatlarını yanlı ve balon etkisiyle empoze eden iktidar var, burada hem fikiriz.

Fakat, aynı dili kullanan, muadili olabilecek partiler de muhalif blok şeklinde hareket ediyorlar ise; bu çemberi kırmak zorundalar…

Aslında görülmekte ki; 2019 yerel seçimleri, özelliklede büyük şehirler gerçeği, HDP seçmeni olmadan Millet İttifakı bloğu, istediği başarıyı gösteremeyecektir.

Neticede, bu genel seçim değildi, öyle okumak da lüzumsuz. İç Anadolu olduğu düşünülünce, böyle bir sonuç herkesçe kestirilebilirdi. Yine de üzerinde derin analizler yapılmalı. Hele de oy artışı var iken…

Erken seçimin dillendirildiği şu günlerde, bu sonuçlar kaç belde, ilçe ve Anadolu’nun hangi illerinde çıkardı? Partiler, bölge ve il bazlı, kendi anketlerini yaptırıyorlar mı, gerçi öyle olmadığı kanısındayım.

Her yerin ve her alanın tel tel döküldüğü, derin yoksulluk ve yolsuzluğun hüküm sürdüğü ağır günlerden geçiyor olsak da partilerin, seçime girmeye niyetli partilerin mazereti olmaz. Her konuda en ince ayrıntısına kadar araştıran, dahası; farklı senaryoları çalışan seçim kurulları da olmalı…

KISSADAN HİSSE…

Görmek için ille de merceğe lüzum olmayan gerçek; Millet İttifakı içindeki blok, yenilgi almış, oy kaybetmiş, oluşturulan kutuplaşmanın içine sıkışıp kalmışlardır…

Yeni bir çağda iken, Z Kuşağı gibi de bir gerçeklik var iken ortada; başta genç nüfus olmak üzere de bölgenin, merkezde toplanan halka ulaşmanın kodlarını çözmek zorundalar…

Ülke yönetimine talip olan parti, koalisyon grupları olarak başarısızlık gibi lüksleri olamaz…  Kaldı ki; ülkenin içinden geçtiği süreç, iktidarın sürekli güç kaybetmesi, ayyuka çıkan yolsuzluk, talan bunca ortada duruyor iken de bu hikâyeyi doğru anlatamıyorlar ise; bunları oya çeviremiyor ise durumları içler acısı…

Herkese erişemeden, eşit, adil, refah dolu bir senaryoyu toplumun her kesimine inandıramadan; umutlar başka baharları bekler… Oysa; bıçak kemiği geçeli, hayli zaman oldu…

Şapka düştü, kel göründü!

Bir Cevap Yazın