Doğru Motivasyonu Elde Etme Yolları

Motivasyon: İsteklendirme, güdüleme.

Motivasyon dediğimiz şey aslında bizlerin iç sesi olarak da tanımlanabilir. Bir işi yapma isteği ve bu doğrultuda kendimizi güdülememiz bazen imkânsız gibi görünebiliyor.

Steve Jobs ‘’ Dünya üzerindeki her şey senden daha akıllı olmayan insanlar tarafından yapıldı.’’ diyerek bizlere bu konuda birçok şeyi açıklıyor aslında. Sizden önce bir işi başarmış kimseler sizden daha zeki ya da daha yetenekli olduğu için değil; doğru metodları kullandıkları için başardılar. O yüzden bir an önce silkelenin ve kendi gücünüzün farkına varın. ‘’Bunu yapabilirim, bunu başarabilirim, bunun altından kalkabilirim’’ cümlelerini sık sık kendinize hatırlatın. Tabi bunu yaparken kendi potansiyelinizin farkında olmak ve ulaşılabilir hedefler belirlemek işin en önemli ve püf noktaları.

Aslında her şey beynimizde gerçekleşiyor! Siz kendinizi neye inandırırsanız beyniniz o şekilde komut vererek, hedefi gerçekleştirmeye çalışıyor. Buna ‘’Ters Çaba Kuralı’’ deniyor. Örneğin; en çok korktuğunuz şeye odaklandığınızda beyin onu size çeker ve korktuğunuz başınıza gelir. Hedef olumsuz olsa dahi beyniniz onu gerçekleştirmek için çalışır. Bu yüzden başınıza gelmesini istediğiniz şeye odaklanın. Kafanızda en çok neyi düşünürseniz, hayatınızda da onu çoğaltırsınız.

Her zaman ful motivasyon yola devam etmek zor olabiliyor. Ruh halinize, o anki şartlara ve sayısız değişkene bağlı olarak kendinize olan inancınızı kaybedebilirsiniz. İşte tam da o anlarda kendinize, başlangıçta zor olduğuna inandığınız fakat sonrasında başardığınız önceki hedeflerinizi hatırlatın. Unutmayın daha önce yaptıysanız yine yaparsınız.

Bir diğer önemli nokta ise bir şeyleri ‘’hata’’ olarak görmekten vazgeçmek. Bu durumu pozitif yöne çevirerek hata olarak gördüklerinizi ‘’tecrübe’’ olarak düşünmeli ve bunlardan ders çıkarmalısınız. Bu farkındalığın sizi ne kadar ileriye götürdüğünü fark ettiğinizde şaşıracaksınız.

‘’Bugünkü başarım ne olacak?’’ diye kendinize sorarak güne başlarsanız her günün sonunda elle tutulur bir şey yapmış olursunuz. Çalışıyorsanız işinizi en iyi şekilde yapın, okuyorsanız dersinizi en güzel şekilde takip edin. En önemlisi de başarı takdir görmek değil, tatmin olmaktır. Yaptıklarınız sizi mutlu ediyorsa gerisinin pek bir önemi yok.

Kendinize güvenin ve unutmayın düştükçe daha güçlü kalkacaksınız!

“Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.”

                                                                             Mustafa Kemal Atatürk

Bir Cevap Yazın