CÜNEYT ARKIN VEFAT ETTİ

Yeşilçam’ın usta isimlerinden Cüneyt Artık bu sabah vefat etti.

Türk sinemasının unutulmaz aktörlerinden Cüneyt Arkın, gece geç saatlerde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Beşiktaş Ulus’ta bulunan özel bir hastanede tedaviye alınan usta oyuncunun eşi ve yakınlarına kötü haber bu sabah geldi. 85 yaşındaki usta oyuncu hastanede vefat etti.

CÜNEYT ARKIN NEDEN ÖLDÜ?

Cüneyt Arkın’ın kaldırıldığı hastaneden ölüm nedeni ile ilgili açıklama geldi. Hastane yetkilileri “Türk sinemasının değerli oyuncusu Sayın Cüneyt Arkın kalbinin durması sebebiyle ambulansla geldiği hastanemizde bütün yeniden canlandırma çabalarına rağmen hayatını kaybetti. Türk sinemasının dev oyuncusunu kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Cüneyt Arkın’ın ailesine ve tüm sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.” açıklamasında bulundu.

KENDİSİ DE DOKTORDU

Cüneyt Arkın, nüfustaki ismiyle Fahrettin Cüreklibatur oyuncu olmadan önce İstanbul’a giderek tıp fakültesi sınavlarına girmiş ve kazanmıştı. Eğitimine devam ettiği dönemde İstanbul’daki arkadaşlarıyla “Erek” adlı bir dergi çıkarmıştı. 1957 yılında Cemal Süreya ile tanışarak öykülerini “Pazar Postası”na göndermişti.

CÜNEYT ARKIN KİMDİ?

Memleketi Eskişehir‘de, yedek subay olarak askerliğini yaparken, Göksel Arsoy‘un başrol oynadığı Şafak Bekçileri (1963) filminin çekimleri sırasında yönetmen Halit Refiğ‘in dikkatini çekti. Askerliğini bitirdikten sonra Adana ve civarında doktorluk yaptı. 1963 yılında Artist dergisinin yarışmasında birinci oldu. Bir süre iş arayan Cüneyt Arkın, 1963’te Halit Refiğ’in teklifiyle sinema oyunculuğuna başladı ve 2 yıl içinde en az 30 film çevirdi.[6]

1964 yılında oynadığı Gurbet Kuşları filminin finalindeki kavga sahnesi, Arkın’ın kariyerinde bir kırılma noktası oldu. Bir süre daha duygusal-romantik jön karakterlerini canlandırdıktan sonra yine Halit Refiğ’in önerisiyle aksiyon filmlerine yöneldi. Bu dönemde İstanbul’a gelen Medrano Sirki‘nde altı ay süreyle akrobasi eğitimi aldı. Burada öğrendiklerini Malkoçoğlu ve Battalgazi serilerinde beyaz perdeye aktararak Türk sinemasına daha önce hiç örneği olmayan bir tarz getirdi.[7] Kısa sürede avantür filmlerin en aranan oyuncusu hâline geldi. Romantik filmlerle başladığı sinema yaşantısını hareketli filmlerle sürdürse de birçok farklı türde karaktere can verdi. Kariyeri boyunca westernden komediye, macera filmlerinden toplumsal filmlere kadar değişik türde filmler çekti. Özellikle Maden (1978) ve Vatandaş Rıza (1979) filmleri, Cüneyt Arkın’ın kariyerinde özel bir yer kaplar.[6]

Bir Cevap Yazın