“Boşlukta Gibiyim”

Boşluk: İçinde ya da üzerinde hiçbir şey bulunmama, boş olma durumu.
“Büyük bir boşluk hissediyorum.” “Kalabalık içindeyken bile yalnız hissediyorum.” “İsteyebileceğim her şeye sahip olmama rağmen kendimi bomboş hissediyorum.” “Hayatımda harika biri olmasına rağmen kendimi eksik hissediyorum.” Gibi cümleleri sık sık kuruyor ya da bu düşüncelere kapılıyorsanız ‘’boşluk hissi’’ yaşıyorsunuz demektir. Peki, nedir bu boşluk hissi? Neden zaman zaman boşlukta hissederiz? Nasıl boşluk hissinden kurtulabiliriz?
Boşluk hissi, kişinin kendini hayat karşısında çabalayamayacak kadar güçsüz bulması durumu olarak tanımlanabilir. Boşluk hissi için genel olarak yaşamı ve kendi varlığını anlamsız olarak algılama şekli de denebilir. Anlamsızlık algısına amaçsızlık, yalnızlık ve kopukluk hissi ile kendini bir yerlere aitmiş gibi hissedememe durumları eşlik eder.
Peki, neden boşluk hissine kapılırız?
Boşluk hissi kümülatif (Toplu, birikmiş) bir süreç sonucu oluşur. Hani deriz ya ‘’Her şey üst üste geldi.’’ diye. Tam olarak kümülatif süreç dediğimiz aslında budur. Yaşanmışlıklar, beklentiler, hayal kırıklıkları sonucu boşluk hissine kapılabiliriz.
Boşluk hissi yaşamının bir döneminde birçok insan tarafından yaşanır ve her zaman bir ruhsal hastalık belirtisi değildir. Örneğin bir yakını ölen ya da sevdiğinden ayrılan insanlarda boşluk hislerine çok sık rastlanır. Ancak süreklilik gösterdiğinde bir ruhsal sorun ve bir ruhsal hastalık ile ilişkili olma olasılığı yüksektir. Boşluk hissi ile en çok ilişkilendirilen ruhsal sorunlar arasında depresyon, borderline kişilik ve alkol-madde bağımlılığı bulunmaktadır.
Boşluk hissini aşamayan kişilerde yineleyici ve arayıcı bir tarzda, sağlıksız bir çaba içinde yaşamlarına anlam katmaya çalıştıkları gözlemlenir. Bunun en tipik örnekleri aşırı alışveriş yapma, yeme atakları ve alkol-madde kullanımıdır. Kişi bunları yaptığında boşluk hissini aşacağı ve yaşamının anlam kazanacağı hissi ile bu davranışlara tutunur.
Neler Yapabiliriz?
Uğraşlar edinmek, hayvan beslemek, manevi değer üreten etkinliklere katılmak, toplumsal amaçlı etkinliklere katkıda bulunmak gibi eylemler boşluk hissinin sağlıklı biçimde aşılmasına katkıda bulunabilir. Aslında bu hissi aşmak için sihirli bir formül veya mutlak bir yol yok. Herkes kendi içine bakmalı ve kendi boşluğunun anahtarını bulmaya çalışmalıdır. Aslında çözüm her birimizin içinde. Öncelikle ne isteyip ne istemediğinizi belirlemek, sonrasında bunlar için bir çözüm bulmak ve harekete geçmek bu süreçte sizlere yardımcı olacaktır.