ASGARİ ÜCRET ZAMLARI AÇIKLANDI

Artan enflasyon ve açlık sınırı rakamlarının güncellenmesi ile talep edilen asgari ücret 5.500 TL’ye yükseltildi.
Asgari ücret zamları iki haftadır Türkiye gündeminin en önemli konuları arasında. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada 1 Temmuz Cuma gününü işaret etmişti. Erdoğan’ın Madrid seyahati sonrasında yeni asgari ücret düzenlemesi ile ilgili açıklama yapması bekleniyor.
3 SENARYO VARDI
sene sonu enflasyon oranlarına bakıldığında %76’lık oran üzerinden ilk senaryoda 1.105 TL zam beklentisi söz konusuydu. Bu durumda asgari ücret 5.353 TL olacaktı. Bir diğer senaryoda ise %18 zam beklentisi söylenmişti.
TÜRK-İŞ NET TALEPTE BULUNDU
Yapılan görüşmeler ve toplantılar sonrasında Türk-İş asgari ücret konusunda yetersiz kalınacağını belirterek 6.391 TL şeklinde net bir rakam talep etti. TİSK de tüm bu talepleri ve ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak taleplerini sürdürdüklerinin altını çizdi.
ASGARİ ÜCRET ZAMMI ÇÖZÜM MÜ?
Döviz kurunun ani ve sürekli değişimi ile gelen alım gücünün düşmesi, dışa bağımlı bir ekonomik sisteme tabi olunması göz önünde bulundurulduğunda ekonomistler asgari ücret zammının bir çözüm olmadığını öngörüyor. Özellikle üretim yapan firmaların zamlar neticesinde çalışan giderlerini karşılamak adına yapacakları zam ile temel ihtiyaçlara yeniden uygulanacak yüksek fiyatlar, kısa vadede bile bir çözüm üretilemeyeceğinin göstergesi.
AÇLIK SINIRI ARTIK O KADAR DA DÜŞÜK DEĞİL
Açlık sınırının 6.000 TL’nin üstüne çıkmış olması, alınan ekonomik önlemlerin işçi sınıfını daha zor durumda bıraktığı gibi, eskiden orta ya da orta-üst sınıf olarak tanımlanan kitlenin de fakirleşmesinin hızlandığı belirtiliyor. Türk lirasının hızla değer kaybetmesi ve alınan önlemlerin yetersiz kalması, tüm yerli üretimin yabancı ülkelere satılması gibi konular üretilen hammaddenin de artık değersizleşmesi ve tüm market alışverişlerinin kura bağlı artış göstermesi anlamına geliyor.
TALİHSİZ AÇIKLAMALAR
Türk lirasının değer kaybetmesinin bir avantaj olarak açıklanması, ekonomik düzenin içerisindeki dengesizliklerin artışına sebep oluyor. Yerel yatırımların azalması ve dışa bağımlı ticaret neticesinde fiyat kontrolü de ülke bazlı olmaktan çıkıp, sadece döviz endeksli bir düzene dönüşmekte. Özellikle kış dönemine girileceği aylarda yapılacak yeni zamlar şimdiden göz korkutuyor.