AJANSLARDA SIFIR TOLERANS

Mobing tüm iş dünyasının maruz kaldığı ve git gide büyüyen kavramlarından biri. Tüm sektörlerin kendince dertleri ve mobing başlıkları olsa da ajanslarda bu konu çok daha ön plana çıkıyor. Özellikle anlık iletişim yapan, markalarla sürekli iletişimde kalarak sosyal medyalarını yöneten ajansların çalışanlarına uyguladığı tarife hiç de makul değil.
En yakın örnek olarak doğal afet iletişimlerini buna örnek gösterebiliriz. Markalar bu dönemlerde iletişim yapmaz, paylaşımlarını durdurur, etkinliklerine ara verir. Reklam ajanslarının de ellerinde uzun süreli işler yerine sosyal medya işleri varsa çalışanlar bir süreliğine nefes alabilir anlamına gelir. Fakat patronlar için bu durum biraz ara vermek ve kafa toplamak için bir fırsat olarak değil, çalışmayan elemanlara para vermek anlamına gelir. Bunun sonucunda da belki de mesai saatlerinden çok daha fazla çalıştırılan elemanlar mobingin etkisi altına girmiş olur.
Ajanslarda çalışanların işlerini erken bitirmesi, işini iyi yapması kabul edilebilir değildir. Ajans çalışanı olarak mutlu olmak için size verilen işi son anda bitirmeniz en optimali. Sizin tecrübeniz ve hızınızdan gelen erken bitirme sürecini yürütseniz bile projenin deadline’ına kadar olan aralıkta size ödenen para boşa gitmesin diye keskin bir şekilde iş yığılmasına ve baskıya uğrarsınız. Bunun yanında en optimali son anda vermek dediysek de performans bazlı ajanslarda bu durum da mobinge sebep olur. Çünkü diğerleri işlerini hızlı yaparken, zamanında bitirmenize rağmen sizin son anda teslim etmeniz performansınızın düşük olarak lanse edilmesinin önünü açar.
Hataya Yer Yok
Ajanslarda konumunuz ne olursa olsun hata payınız yoktur. Sizin üstünüzdekilerin sorumluluğunda ve tekrar kontrol edilmesi gereken işlerde bile en ufak bir hataınızda her şeyin sorumlusu günah keçisi haline gelirsiniz. Uzun vadede yürütülen bir proje için çok kritik kişi olsanız bile ajans sahiplerinin önceliği elemanlara az para ödemek olduğu için anında sizi gözden çıkarabilirler.
Reklam ve basın hayatında tek bir harf bile büyük sonuçlara sebep olabilir. Ancak bunun kontrolü için de kıdemliler ajanslarda her zaman söz sahibidir. Bu kıdemlilerin uyguladığı mobing hata payını arttırırken, yapmadıkları kontrol yüzünden oluşan sonuçların mobinglerine de yine işi yapanlar katlanmak zorunda kalır.
Bitmeyen Bir Girdap
Toleransı olmayan, iş öğretmek yerine sadece paranın peşinde olan, fazla mesailerin hiçbirini ödemeden maksimum performans bekleyen ajanslar yüzünden piyasada yaratıcı işler çıkmadığı gibi, çalışanlar da sürekli mutsuz durumdalar. Yakın zamanda ajans sahiplerinin bir yaptırım ile karşılaşması maalesef mümkün değil. Böyle zamanlarda kendiniz için en iyi seçenekleri değerlendirip belki de freelancer olmaya doğru bile gidebilirsiniz.